Kun je diabetes type 2 ‘verslaan’ met een ketogeen dieet?

Van diabetes is diabetes type 2 de meest voorkomende. Type 2 diabetes houdt in dat de lever geen insuline meer maakt, waardoor je bloedsuikerspiegel niet meer te controleren valt. Medicijnen met bijwerkingen en injecties van insuline zijn het gevolg. Een groeiende groep mensen kampt met klachten rondom diabetes type 2.

De dieethype rondom het keto dieet lijkt intussen over te zijn. Maar het keto dieet is niet weg. Verre van dat. Het is een zeer populair dieet dat zelfs door meer mensen wordt gebruikt dan het koolhydraatarme dieet.

Op Nieuws voor Diëtisten is te lezen dat er een groeiende interesse is in het ketogeen dieet om diabetes type 2 – naast obesitas – aan te pakken.

Maar kun je diabetes type 2 verslaan met een keto dieet?

 

Onderzoek naar het ketogeen dieet

Het keto dieet wordt steeds vaker genoemd als middel tegen diabetes type 2 en obesitas. Zo vaak dat er onderzoek is gedaan naar het effect van dit dieet op mensen met diabetes en overgewicht. De resultaten zijn verbluffend. Het keto dieet doet het keer op keer beter dan een vetarm dieet.

De kern van het keto dieet is dat je per dag een maximum van 50 gram koolhydraten mag binnenkrijgen (maar minder kan ook, want de minimale inname ligt op 20 gram). Op die manier gaat het lichaam over op vetverbranding om aan energie te komen.

De verdere werking van het keto dieet wordt uitvoerig besproken door Sylvia Giessen op Dieetkompas.

Hoewel het doel van het keto dieet afvallen is, is er ook een ander effect: de insulineproductie daalt. Er wordt minder suiker aangemaakt, want er komt minder suiker binnen.

Diabetes type 2 en het keto dieet

Gewichtsverlies

In vergelijking gaat het ketogeen dieet voor veel meer gewichtsverlies dan een vetarm dieet. In diverse onderzoeken blijkt dat het ketogeen dieet tot wel 7,5% beter scoort dan een vetarm dieet. Bekijk deze 8 weekse studie maar eens die onder 34 ouderen met obesitas werd afgenomen.

De resultaten uit dit onderzoek komen overeen met de meta-analyse van Nieuws voor Diëtisten zelf van 13 studies waarin het vetarme dieet en het ketogene dieet tegenover elkaar werden gezet.

 

Effect op vetverbranding

Met name in de Verenigde Staten vinden veel onderzoeken plaats. Zo wordt bij het ketogeen dieet momentele gekeken hoe de vetverbranding (metabolisme) verschilt van die van andere diëten. Een eerder onderzoek toonde aan dat een vetarm dieet het rustmetabolisme met meer dan 400 calorieën per dag verlaagde, terwijl er bij een keto dieet helemaal geen daling was. Dit zegt veel over de kwaliteit van calorieën en de wijze waarop ze verbrand worden.

 

Effect op diabetes type 2

Maar belangrijker is misschien nog wel het effect dat het ketogeen dieet heeft laten zien op diabetes type 2. Een onderzoek van de universiteit van Californië volgt 262 mensen met diabetes type 2. Na tien weken was hun gewicht niet alleen gedaald (met 7,2%), maar zijn er ook verbeteringen te zien op hun gevoeligheid voor insuline. Het betekende zelfs dat de medicatie bij 57% van de deelnemers kon worden verminderd of zelfs gestopt.

Dit zou een belangrijke doorbraak kunnen zijn in de onderzoeken naar omgaan met diabetes type 2.

 

Hart en bloedvaten

Het ketogeen dieet zou volgens experts ook gunstig zijn voor hart en bloedvaten. Opmerkelijk, want het keto dieet bevat veel (verzadigd) vet.

Wel is een stijging te zien van het cholesterolgehalte. Maar, zeggen onderzoekers, die stijging is zo minimaal dat het niet opweegt tegen de vele voordelen van minder koolhydraten die het ketodieet te bieden heeft.

Verder onderzoek zal ongetwijfeld uitwijzen of hart en bloedvaten ook baat hebben bij een ketogeen dieet.

 

Dieet dat werkt

Het ketogeen dieet is volgens experts een dieet dat werkt. Maar ze waarschuwen wel. Het ketogeen dieet is geen gemakkelijk te volgen dieet. Het is intensief en vraagt heel wat aanpassingen. Het is in deze maatschappij nu eenmaal niet eenvoudig om minder dan 50 gram koolhydraten per dag binnen te krijgen.

Maar wie de moeite neemt om het dieet goed te volgen zal zeker beloond worden. Want in ketose wordt er veel vet verbrand, waardoor afvallen op relatief korte termijn een mogelijkheid is.

Nu daarbij ook gezien is dat het keto dieet voordelen biedt ten opzichte van diabetes type 2, is het vermoeden dat we nog veel van dit dieet zullen horen.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>